Travelog Isu Semasa Tradisi Home

Saturday, 24 December 2016

BBK3410 : Juadah Cucur Badak

Bismillah.


Alhamdulilah masih lagi kita bersua dalam satu sesi dimana saya ingin berkongsi satu juadah enak. Andai saya boleh memasukkan seketul kuih cucur badak dalam mulut lalu sampai ke ruang perut yang sedang berkeroncong lajunya. Ah enak sungguh. Sejujurnya sudah lama saya mencari kuih ini di sekitar UPM, Tetapi nasib tidak menyebelahi saya.

Oleh itu, pada cuti ulangkaji yang lalu, ada saya beritahu kepada akak ipar saya tentang hal ini. Pada keesokkanya, dia membeli keledek dan abang pula mula memarut kelapa di belakang rumah. Pada awalnya saya berasa mereka akan masak kuih untuk dijual. Kemudian akak ipar saya panggil dan menyuruh saya menolongnya membuat cucur badak kegemaran saya. Masih terasa hangatnya cucur badak yang dimakan pada petang itu bersama air teh. 


Banyak cara untuk membuat cucur badak ini. Lain orang, lain resepinya.Namun disini saya ada sediakan cara yang mudah untuk membuat cucur badak. Cucur badak ini yang menjadi tumpuannya adalah inti yang penuh dengan rasa pedas-pedas manis lalu diapit dengan gelekan keledek yang lembut apabila digoreng. Jadi, bolehlah mencuba.

Inti cucur badak 
Bahan-bahan:-

Untuk inti:
½ biji kelapa parut
100 gram udang kering (rendam dan kisar)
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
7 tangkai lada merah
1 cm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
½ sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak

Untuk doh :
250 gram keledek (rebus dan lenyek)
3 ½ sudu makan tepung gandum
½ sudu teh garam
½ kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara :-
Untuk inti:
1) Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Masak hinggamenggelegak.
2) Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.

Untuk kuih :
1) Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambahtepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
2) Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos.

Selamat mencuba.

Sekian,
Siti Kalsum :)

No comments:

Post a Comment