Bismillah.
Alhamdulilah masih lagi kita bersua
dalam satu sesi dimana saya ingin berkongsi satu juadah enak. Andai saya boleh
memasukkan seketul kuih cucur badak dalam mulut lalu sampai ke ruang perut yang
sedang berkeroncong lajunya. Ah enak sungguh. Sejujurnya sudah lama saya
mencari kuih ini di sekitar UPM, Tetapi nasib tidak menyebelahi saya.
Oleh itu, pada cuti ulangkaji yang
lalu, ada saya beritahu kepada akak ipar saya tentang hal ini. Pada
keesokkanya, dia membeli keledek dan abang pula mula memarut kelapa di belakang
rumah. Pada awalnya saya berasa mereka akan masak kuih untuk dijual. Kemudian
akak ipar saya panggil dan menyuruh saya menolongnya membuat cucur badak
kegemaran saya. Masih terasa hangatnya cucur badak yang dimakan pada petang itu
bersama air teh.
Banyak cara untuk membuat cucur badak
ini. Lain orang, lain resepinya.Namun disini saya ada sediakan cara yang mudah
untuk membuat cucur badak. Cucur badak ini yang menjadi tumpuannya adalah inti
yang penuh dengan rasa pedas-pedas manis lalu diapit dengan gelekan keledek
yang lembut apabila digoreng. Jadi, bolehlah mencuba.
Inti cucur badak
Bahan-bahan:-
Untuk inti:
½ biji kelapa parut
100 gram udang kering (rendam dan
kisar)
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
7 tangkai lada merah
1 cm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
½ sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak
Untuk doh :
250 gram keledek (rebus dan lenyek)
3 ½ sudu makan tepung gandum
½ sudu teh garam
½ kg minyak masak (untuk
menggoreng)
Cara-cara :-
Untuk
inti:
1) Panaskan minyak. Masukkan semua
bahan yang telah dikisar. Masak hinggamenggelegak.
2) Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup
api dan ketepikan.
Untuk kuih :
1) Gaul rata semua bahan doh kecuali
minyak masak membentuk doh. Tambahtepung sedikit demi sedikit sekiranya doh
lembik dan melekat.
2) Ambil sedikit doh dan bentukkan
bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
3) Sementara itu panaskan minyak di
dalam kuali.
4) Goreng doh yang telah diisi inti
sehingga keemasan. Angkat dan tos.
Selamat mencuba.
Sekian,
Siti Kalsum :)
No comments:
Post a Comment